GC Geisberg

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Grand Cru Geisberg (Ribeauvillé)

Ribeauvillé heeft drie Grand Cru gebieden. Van west naar oost zijn dat – naast elkaar gelegen - de Kirchberg, de Geisberg en de Osterberg. De Geisberg is de kleinste van de drie. De zeer steile helling noodzaakt tot terrascultuur, op een hoogte van 250 tot 320 meter. De naam zou ontleend kunnen zijn aan het woord ‘geis’, Duits voor geit. Die zouden de steile helling goed aankunnen. Maar ook gaat het verhaal dat de naam een verbastering is van ‘geist’; ontkurk een fles en de geest verschijnt.

 

Hoe het ook zij, de Geisberg-wijnen worden al vanaf de vroege Middeleeuwen verhandeld, maar de eerste schriftelijke vermelding dateert van 1308. Uit kronieken van de 15e eeuw blijkt bijvoorbeeld dat een diplomatieke missie naar de koning van Denemarken een grote hoeveelheid wijn meenam om als cadeau aan te bieden. Riesling is het overheersende druivenras op de mergel-kalksteenbodem.

 

De Geisberg komt ook voor in de wijngaarden-catalogus (“Les terroirs du vignoble d’ Alsace” – 1939 - Straatsburg) van Henri Erhart. In 1983 wordt de wijngaard als Grand Cru erkend.

 

 

 

terug naar RIBEAUVILLÉ

 

terug naar GRAND CRU

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS