vieille forge

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Domaine de la Vieille Forge -Beblenheim

laatste bezoek: voorjaar 2010

 

Toevallig ontdekt, omdat hij tegenover het restaurant zit, waar we uitgebreid en goed hebben geluncht. Denis Wurtz is onze gastheer. Het heeft er de schijn van dat hij er geheel alleen voor staat (en we vermoeden dat zijn ADHD dan goed van pas komt), maar samen met zijn neef Pascal heeft hij – gewapend met zijn oenoloog-diploma - rond de eeuwwisseling de ietwat ingeslapen wijngaarden van zijn grootouders weer nieuw leven ingeblazen, tot vreugde van zijn oma.

 

Het domein omvat 8 hectares aan kleine wijngaarden tussen Bennwihr en Ribeauvillé. Bij ons laatste bezoek kunnen we zien, dat hij er inmiddels voor twee dagen in de week een stagiaire bij heeft. Hij komt dan net terug van een wijn-expo in Zuid-Frankrijk, dus we proeven tussen de dozen nog niet uitgepakte wijnen in.

 

Een van onze favorieten hier is de Hephaistos Dieu des Forgerons 2006 fût de chêne (5,80), een mix van Auxerrois en Pinot gris. Brede geuren waarin vooral gras en een lichte mest zich onderscheiden, een zachte smaak, tonen van rijp fruit en een botertje. Bij ons laatste bezoek is deze echter niet meer beschikbaar, omdat hij op voorhand de gehele opbrengst aan een kennelijk enthousiaste liefhebber had verkocht. Zijn wijnen zijn zeer vriendelijk geprijsd, ook de Grand Cru's. De Gewurztraminer Grand Cru Sporen 2007 (10,90) heeft een overtuigende geur met veel exotisch fruit, een complexe smaak waarin de lychees zich mooi vermengen met een zacht vetje. Stevig, robuust bijna, maar toch met finesse. De Gewurztraminer Grand Cru Sonnenglanz 2007 (10,70) zit wat meer in de zoetere sferen, maar is ook expressief met florale tonen, chocolade, drop en zwemen van lychee.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

Domaine de la Vieille Forge

5, rue de Hoen

Beblenheim

 

www.gite-vin-alsace-vieilleforge.fr

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS