GC Zotzenberg

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Grand Cru Zotzenberg (Mittelbergheim)

Op een hoogte van 215 tot 315 m. ligt de bekkenvormige wijngaard op de zuidelijke helling van de Mittelbergheim-heuvel, onder het wakend oog van het château d’Andlau. In 1364 draagt de wijngaard nog de naam ‘Zoczenberg’. In de archieven van Mittelbergheim komt de naam Zotzenberg voor de eerste keer voor in 1541. Aan het begin van de 20ste eeuw behoort de Zotzenberg tot de weinige wijngaarden die de wijnen onder eigen naam in de handel brengt. De erkenning als Grand Cru dateert van 1992.

 

De Zotzenberg is de enige Grand Cru wijngaard waar het – sinds 2005 - is toegestaan een Grand Cru Sylvaner te produceren. Tot in de jaren zeventig was Sylvaner de dominante druif in de Elzas, maar door de grote productie en toch wat geringe zeggingskracht werd hij in rap tempo vervangen door meer aansprekende nobele rassen. Maar de wijnboeren van Mittelbergheim stellen er een eer in om mooie en goede Sylvaners te maken. Op de bodem met een onderlaag van mergel en kalksteen en een bovenlaag van klei- en leemslib vertegenwoordigt de Sylvaner bijna de helft van de aanplant (Riesling is een goede tweede). Het decreet van 2005 was dan ook een bekroning op hun volharding.

 

terug naar GRAND CRU

 

terug naar MITTELBERGHEIM

 

 

 

 

 

bij Wittmann in Mittelbergheim maken wij in november 2008 voor de eerste keer kennis met de Grand Cru Sylvaner van de Zotzenberg.

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS