dopffmoulin

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Dopff au Moulin - Riquewihr

laatste bezoek: zomer 2014

 

Ergens in de geschiedenis is de familie Dopff gesplitst in twee takken. De ‘molen’-lijn is inmiddels eigenaar van 70 ha., met daarin maar liefst zes Grand Cru’s, de Sporen, de Vorbourg, de Hatschbourg, de Schoenenbourg, de Zinnkoepflé en de Brand. Ze beroemen zich erop dat voorvader Julien Dopff de uitvinder is van de Crémant d’Alsace. Geïnspireerd door een bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 en na twee jaar studeren en leren in Epernay, introduceert hij met Elzaswijnen de ‘méthode champagnoise’. Het schijnt dat dezelfde Julien ook de aanstichter is van de verkoop van Elzaswijn in die specifieke flessen, de ‘bouteilles flutées’.

 

Ons bezoek aan dit wijnhuis vloeit voort uit contact via de sociale media. Philippe Durst, de verkoopmanager, en ik raken via Facebook aan de ‘chat’ en daaruit komt een afspraak tot stand. Het wordt een lange donderdagmiddag, waarop Philippe ons rondleidt langs de wijngaarden en door de kelders en uiteindelijk een schier eindeloze reeks flessen aan ons voorzet. Geheel tegen mijn gewoonte in maak ik geen proefnotities. Daarvoor is het gewoon veel te gezellig, ook al omdat Engelse vrienden van Philippe deel uitmaken van het gezelschap.

 

De wijncollectie is omvangrijk, zeker met de Crémant. De Crémant Wild Brut 2011 maakt indruk. Fris, hele fijne bubbeltjes, strak en verfijnd. Hij gaat onder de aanduiding ‘zero’ door het leven, aangezien er – nogal ongebruikelijk – in de productie geen ‘dosage’ is toegevoegd. De Pinot blanc 2013 tire sur lies toont, na maandenlange rijping ‘sur lie’ een elegante mix van bloemigheid en fruit.

 

Zonder aantekeningen is het aan het einde lastig om de aankopen te bepalen. Maar gelukkig herinner ik mij dat ik de Pinot gris Grand Cru Schoenenbourg 2011 wel erg lekker vond. Een neusje met wat die typische rokerigheid en brede smaken van marmelade, kruiden en truffel. Zeer fraaie wijn. Volgende keer toch maar eens wat uitgebreider aantekeningen maken.

 

 

terug naar RIQUEWIHR

 

terug naar PROEF

 

Dopff au Moulin

2, avenue Jacques Preiss

Riquewihr

 

 

 

www.dopff-au-moulin.fr

In de kelders ligt nog een prachtige verzameling. Helaas, niets van voor 1945. Dat hebben de Duitsers geplunderd.

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS