GC Kaefferkopf

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Grand Cru Kaefferkopf (Ammerschwihr)

Op overwegend glooiende en oostelijk gerichte hellingen ligt de Kaefferkopf, op een hoogte van 240 tot 320 m. tussen Katzenthal en Ammerschwihr. De naam is ontleend aan de kop van een kever. Dat zou dan zijn omdat de heuveltop daar enige gelijkenis mee vertoont. De wijngaarden worden in twee delen gesneden door het beekje de Walbach. Vanuit kadastrale documenten is de wijngaard onder de naam Zem Kefersberg al in 1328 bekend. In 1932 bevestigt een rechterlijke uitspraak het gebruik van de naam Kaefferkopf door de lokale wijnboeren De wijnboeren in Ammerschwihr en Katzenthal beschouwen dat als een bevestiging van hun overtuiging dat de Kaefferkopf eigenlijk de eerste “Grand Cru” is. Als echter vanaf 1975 het circus van de Grand Cru erkenningen gaat draaien, valt de Kaefferkopf niet in de prijzen. Dat zal zeker ook te maken hebben gehad met de lokale traditie om van de Kaefferkopf assemblage-wijnen te maken.

 

Maar uiteindelijk, na jaren en jaren van gesteggel, is het in 2007 zover. De Kaefferkopf wordt als (laatste, 51e) Grand Cru erkend, inclusief het assemblage-gebruik. Opmerkelijk is overigens wel dat de omvang van het Grand Cru gebied zo’n 15 ha. groter is dan de oorspronkelijke lieu-dit. En dat is de hard-liners uit Ammerschwihr nog steeds een doorn in ’t oog. Een overgangsmaatregel voorziet er in dat die extra hectares nog tot de oogst van 2031 mogen meeprofiteren van de Grand Cru aanduiding.

 

De Kaefferkopf heeft een gevarieerde bodem van graniet, kalk- en zandsteen. De Gewurztraminer staat het meest aangeplant, maar ten behoeve van de traditionele assemblage-Kaefferkopf staan Riesling en Pinot gris er ook in voldoende hoeveelheid. Voorzover mij bekend hebben zeker ruim veertig wijnboeren uit Ammerschwihr percelen op de Kaefferkopf.

 

terug naar GRAND CRU

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS