robert roth

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Robert Roth - Soultz

laatste bezoek: zomer 2014

 

In het zuiden van de Elzas is het aantal zelfstandige wijnboeren beperkt. Veel van de opbrengsten van de wijngaarden wordt verkocht aan handelaren en coöperaties. Daarnaast zijn er nogal wat wijngaarden in bezit van wijnboeren die elders in de Elzas hun domicilie hebben. Robert Roth in Soultz is één van de uitzonderingen. De familie zit al vele jaren in de wijnbouw, maar opa Victor breidt in de veertiger jaren de zaken stevig uit. Hij neemt ook het bottelen en de verkoop aan particulieren ter hand. Robert Roth neemt de leiding over in de jaren vijftig. Hij is verantwoordelijk voor de uitbreiding van de wijngaarden tot de huidige 13 ha. Diens onverwachte overlijden in 1986 maakt het voor Patrick en Christophe noodzakelijk om al op jeugdige leeftijd de bedrijfsvoering over te nemen. Bij ons dubbelbezoek in de zomer van 2013 worden wij enthousiast begeleid door de jonge Victor (zie foto hierboven). Hij volgt nog een oenoloog-opleiding in Zwitserland, maar z'n vrije tijd steekt hij vol passie in het familiebedrijf.

 

We hadden al eens enkele van hun wijnen gedronken tijdens de Foire aux Vins in Guebwiller, dus hadden we een vermoeden dat de familie Roth mooie, goede wijnen maakt. Dat blijkt bij een uitgebreide proeverij geheel te kloppen. Diverse juweeltjes krijgen we voorgezet, zoals bijvoorbeeld de Muscat Orschwillerbourg 2012, die z'n frisse jeugdigheid paart aan een droog karakter met kruidigheid en pepertjes. De Pinot noir Orschwillerbourg 2011 heeft een rijping op betrekkelijk nieuwe vaten gehad. Hij is krachtig maar ook soepel met ronde tannines, veel rood fruit, vanille, laurier en kleine zouttinten. Deze wijn behoort tot het beste dat de Elzas aan Pinot noir te bieden heeft.

 

Het enthousiasme van Victor en onze interesse komen samen in een vervolgafspraak, waarbij Victor ons een grande tour door hun wijngaarden geeft. We leren veel bij over de passie en het vakmanschap van de wijnboer en krijgen veel informatie over de bijzonderheden van hun terroir. De tijd vliegt voorbij.

 

Het zal duidelijk zijn dat we wel wat doosjes wijn hebben meegenomen. En zeker is, dat we hier terugkomen.

 

 

 

 

een stukje lava van de Mittelbourg. Door deze wijngaard loopt een smalle ader van vulkanisch gesteente. Soms komen dan stukjes aan de oppervlakte.

De familie bewerkt de wijngaarden op biologische wijze. Viktor maakt aanschouwelijk hoe de bodem steeds gezonder wordt. De fungus illustreert de biologische activiteit.

Robert Roth

38A, route de Jungholtz

Soultz

 

www.vinsroth.fr

 

 

 

Van de FACEBOOK-pagina van domaine Robert Roth:

 

 

Domaine Robert Roth heeft de status van Joost Molegraaf gedeeld.

 

26 augustus 2013.

 

 

Les 1 et 14 Août derniers, nous avons eu le plaisir d’accueillir Joost Molegraaf et Yvonne Buma, deux hollandais qui nourrissent une véritable passion pour les vins d'Alsace.

Fins dégustateurs et amateurs (très) éclairés, ils parcourent une fois par an le vignoble alsacien à la recherche de nouvelles expériences et de nouvelles rencontres vinicoles.

Leur quête les a mené à visiter l'extrême Sud du vignoble alsacien, et par conséquent le Domaine Robert Roth.

Dégustations, visite de la cave et du vignoble et discussions techniques étaient au programme de ces deux jours.

Une rencontre fort agréable avec ces deux passionnés que l'on espère bientôt revoir chez nous (ou à Amsterdam !) #DrinkAlsace

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS