sylvie

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Sylvie Spielmann- Bergheim

laatste bezoek: januari 2011

 

Sinds de jaren tachtig bewerkt Sylvie Spielmann serieus de wijngaarden, die haar vader onderhield. De wijngaarden bevinden zich deels op de hellingen van de Grasberg boven oude gipsmijnen en dat geeft typische terroir-kenmerken.

 

Al sinds de Middeleeuwen wordt er hier gips gewonnen, maar het is Sébastian Spielmann die in 1860 met een industriële verwerking begint, eerst in de open lucht, later leggen ze een enorm stelsel aan mijngangen aan. De familie stopt er mee in 1969 en maakt de overstap naar de handel in constructiemateriaal. Als je bij Sylvie Spielmann op bezoek gaat moet je je weg vinden tussen de machines door. Herkenbaar als wijnboer(in) is het beslist niet.

 

Maar achter die façade ontdek je een wereld van grote geestdrift en passie. Ze werkt volledig biodynamisch, zelfs – vermits dat uitkomt – met gebruikmaking van de kalender van Maria Thunn. Ze kent Tjitske Brouwer (Vinoblesse – Baarn), waar wij ooit een cursus ‘Groene Wijn’ hebben gevolgd, maar die heeft geen contact onderhouden.

 

Het duurt niet lang of Sylvie Spielmann is een van onze favorieten geworden, al bij het eerste bezoek. Ze neemt ons mee door de hele wijnkaart (we proeven 17 wijnen) en geeft veel uitleg en toelichting. Ze typeert haar wijnen zelf als bescheiden in de neus en met smaken die bij botteling nog wat scherp zijn, maar in de fles zachter, ronder en vetter worden. Ze geeft aan in haar folder, dat haar wijnen lang te bewaren zijn. Dat laatste moeten we nog gaan ontdekken, maar zeker is dat ze prachtige wijnen heeft, zij het wel wat aan de prijs. Ze werkt ook uitdrukkelijk buiten de gebaande paden. Zo proeven we een verrassende mix van Sylvaner, Pinot noir, Pinot blanc en Riesling in de Methamorphose 2009 (7,30), die tot een complexe geur en smaak voert met nootjes, groen fruit, rokerigheid, een botertje en iets van toast. En de GypsE terroir unique 2009 (15,00), een mix van 40% Pinot gris, 40% Pinot noir en 20% Pinot blanc, van een in 2004 nieuw aangeplant perceel, verrast met molligheid in perenstroop en perzik, kruidigheid, specerij en honing.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

Sylvie Spielmann

2, route de Tannenkirch

Bergheim

 

www.sylviespielmann.com

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS