RibeauvilléCave

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Cave vinicole de Ribeauvillé - Ribeauvillé

laatste bezoek: zomer 2013

 

De oudste wijn-coöperatie in de Elzas. In de barre tijden na de uitbraak van de allesverwoestende phylloxera besluiten enkele wijnboeren, geïnspireerd door de ideeën van Frédéric Raiffeisen, in 1895 tot een samenwerkingsverband, dat tot op de dag van vandaag doorloopt. Men heeft nu zo’n 40 leden en bezit 260 ha. Daar hoort ook de fameuze Clos du Zahnacker bij, waarvan de Cave sinds 1965 de enige eigenaar is.

 

Hun ontvangstruimte is modern en groot en hun wijncollectie zeer uitgebreid. Maar wat wil je ook, als je maar liefst tien Grand Cru’s in je verzameling hebt. De bejegening is zeer voorkomend en ze schenken de wijnen in goede glazen. We concentreren ons bij ons eerste bezoek vooral op de bijzondere wijnen (’t was aan het einde van een lange proefdag) en dan valt het nog niet mee om een keuze te maken. Het spreekt vanzelf dat we Clos du Zahnacker 2007 proeven. Die is geheel in overeenstemming met z’n reputatie. Duur, dat wel, maar de rijkdom en de diepte van deze assemblage-wijn (Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris) is elke euro waard. En ik raak diep onder de indruk van de Grey Roz 2010 Collection, een rosé van Pinot gris!

 

Later doen we nog eens een uitgebreider bezoek. Er is net een stortbui begonnen, dus denken ze in eerste instantie met droogtezoekers te maken te hebben. Maar neen, wij willen graag veel edel vocht tot ons nemen om een goede indruk van deze Cave te krijgen. Na enkele Pinot blancs, Auxerrois en Muscats (waarbij met name de Pinot blanc 2009 vieilles vignes ons zeer bevalt) proberen we enkele Rieslings. De Riesling Silberberg 2009 springt er uit: droog, fris, smaken van sinaasappel en honing en fraaie zuurgraad. Uiteraard gaat de Clos du Zahnacker 2007 in de herhaling. Wonderbaarlijk goede wijn nog steeds. We sluiten af met Gewurztraminers. Daar vallen we vooral voor de Gewurztraminer Rorschwihr 2011 die kruidigheid paart aan de welbekende roosjes. Opmerkelijk genoeg voert ook deze Cave koosjere wijnen op de kaart. Is dat een nieuwe trend of zag ik dat al die jaren over ’t hoofd?

 

Op de uitgebreide kaart staan ook enkele wijnen die niet geproefd kunnen worden. Een aankoop is een kwestie van vertrouwen. Dat vertrouwen heb ik wel, dus schaf ik een Riesling Grains de Paille 2007 (440 flesjes geproduceerd) en een Muscat 2008 sélection Grains Nobles (productie 215 flesjes) aan. Ze zijn nogal kostbaar, maar mij wordt verzekerd dat ik ze 30 tot 50 jaar kan laten liggen. Ik bedenk me dat ik ze dan kan uitschenken als ik de oudste man van Nederland ben geworden. Ze verpakken ze ook nog in gouden doosjes.

 

 

terug naar RIBEAUVILLÉ

 

 

terug naar PROEF

 

Cave Ribeauvillé

13, avenue du Général de Gaulle

Ribeauvillé

 

 

www.vins-ribeauville.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

te bewaren tot 2061

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS