baronkirmann

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

"Baron" Kirmann - Rosheim

laatste bezoek: najaar 2011

 

Sinds 1630 zit de familie Kirmann in de wijnbouw. Corinne en Philip bewerken 10 hectares. Zowel het proeflokaaltje als de wijnen zijn bij onze bezoeken soms nogal aan de koude kant. Dat maakt het proeven wat lastig, maar we herkennen de echt mooie wijnen van de ‘Baron’.

 

Hun Crémant blanc de noirs (9,50) is met exotisch fruit en een fijn bubbeltje zeer gastronomisch. Hij behoort tot de beste die we in de Elzas kennen. De Pinot blanc fût de chêne 2000 (10,00) behoort tot de categorie "wow" wijnen. Geparfumeerd aroma met nootjes en olie en boter; in de mond vol en vet, met glycerine, nootjes, vanille en wat rokerigheid. We kochten deze in 2009 en toen was die op z'n top. Bij latere bezoekjes hebben we van jongere jaargangen geen vergelijkbare wijn aangetroffen, helaas.

 

Hun Pinot noirs behoren tot de betere die we kennen in de Elzas, zeker de Pinot noir elevé en fût de chêne 2007 (12,50). Die is 8 maanden op hout gerijpt wat hem een prachtige volle en rijke smaak geeft van rood fruit, tabak, stal, vanille en laurier. Waar we van gaan stuiteren, is de Pinot gris sélection grains nobles 2007 (19,50), een imposante dessert-wijn, waar Yvon toch echt gekarameliseerde citroenschil in ontdekt, maar waar zeker ook karamel, dropjes en chocolade in te herkennen zijn.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

"Baron" Kirmann

2, rue du Général de Gaulle

 

www.baronkirmann.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Francois Antoine Kirmann, in 1768 geboren in een eenvoudig wijnboerengezin, nam op z’n 17e dienst in het Napoleontische leger, waar hij zich zo verdienstelijk toonde, dat hem de titel “baron” werd verleend. Deze is echter niet erfelijk, dus het “Baron” in de naam is meer een eerbetoon aan deze roemruchte voorvader.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS