monastere

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Domaine l' Ancien Monastère (Bernard Hummel) - Saint-Léonard

laatste bezoek: voorjaar 2013

 

Bij een eerste bezoek aan de abdij van Saint-Léonard- iets buiten Boersch - realiseren we ons niet, dat er ook een uitstekende wijnboer zit. Maar dat maken we later goed.

 

Bernard en Odile Hummel zijn verantwoordelijk voor het Domaine de l’Ancien Monastère. En uiteraard gaat onze aandacht vooral uit naar de Pinot noir. Dit is immers een van de gebieden, waar al in de Middeleeuwen de Pinot noir een gerenommeerde druif was. We maken de tongen eerst even los met een frisse, aangename Riesling 2007 Endsberg (5,70), maar daarna neemt de studie een aanvang. De Rouge St. Léonard 2002 (6,40) heeft veel rood fruit met een verlichtend zuurtje, een wijn die je nog wel enkele jaren kan laten liggen; de Rouge St. Léonard 2007 (7,00) is nog wat lichter en heeft een klein bittertje aan het einde. De Rouge St. Léonard 2009 (7,50) is op slag een van onze favorieten. Rood fruit en ietwat boissé in de geuren toont hij rijp, bijna gestoofd rood fruit, iets hout en een zachte ronde tannine in de mond. Joepie !

 

Dan kunnen we nog twee van de houtgelagerde Pinot noirs proeven. De Rouge St. Léonard 2000 en barrique (7,40) is helemaal volwassen. Zelfs nog wat kruidig in de neus en rond en zacht in de mond, met zachte fruittonen, vanille, hout en tabak. Die van 2004 (8,00) moet beslist nog even liggen, opdat de tannines zachter worden. In potentie een hele mooie.

 

Wat mij betreft zijn dit zeer goede Pinot noirs, die duidelijk Bourgogne-aspiraties vertonen. En als je je bedenkt, dat alle wijnen onder de 8 euro zijn, dan moet je hier zeker langsgaan. Ze zijn overigens gestopt met het formeel biologisch werken; ze werden gek van alle regeltjes en voorschriften.

 

 

Het Benedictijner klooster van Saint-Léonard wordt in 1109 gesticht. Volgens de legende woont er een kluizenaar. Latere verhalen toveren ook heksen tevoorschijn. Al binnen een eeuw raakt het klooster in verval. In 1215 neemt een orde van kanunniken het over. In de 16e en 17e eeuw wordt het complex regelmatig overvallen en geplunderd, door opstandige boeren (1525) of door de Zweden tijdens de Dertigjarige Oorlog (zelfs twee keer, 1622 en 1632). De pest hield er huis in 1633. De Franse Revolutie leidt tot een verkoop van de bezittingen.

Wat nu rest van het oude klooster is grotendeels vervallen.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

Domaine l' Ancien Monastère

Bernard Hummel

4, cour du Chapitre

Saint-Léonard

(Boersch)

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS