jean huttard

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Jean Huttard -Zellenberg

laatste bezoek: augustus 2015

 

 

De familie Huttard zit sinds 1860 in de wijnbouw. Met 8 hectare kan je het geen groot domein noemen, maar ze hebben wel percelen op vier Grand Cru wijngaarden, de Marckrain, de Mandelberg, de Sonnenglanz en de Schoenenbourg, als ook op drie lieu-dits, de Lerchenberg, de Burgreben en de Grasburg.

 

Voorvader Jean-Jacques behoorde tot een van de pioniers in de Elzas in de ontwikkeling en productie van de Crémant, waarvan .. Dopff uit het nabijgelegen Riquewihr claimt de uitvinder te zijn. De familie Huttard behoorde ook tot de eersten die Chardonnay gingen aanplanten voor de Crémant. Bij ons bezoek (augustus 2015) is het gaan regenen, eindelijk, na weken en weken van droogte en hittegolf. Bij Martine en Hélène is sprake van opluchting, misschien dat het nu met de schade aan de wijngaarden nog gaat meevallen. En dat mag ook wel, in 2014 raakten ze zo ongeveer de helft van de mogelijke opbrengsten kwijt aan de ‘suzuki’. Het is met moeder en dochter heel gezellig wijnen proeven; het proeflokaal is niet zo heel groot en toevallig is er net veel aanloop. Maar moeiteloos onthouden Martine en Hélène wie welke wijnen al geproefd heeft.

 

Alhoewel we bescheiden bleven in onze aankopen hebben we bij Huttard enkele zeer fraaie wijnen gedronken. De Pinot blanc vieilles vignes 2012 bijvoorbeeld is droog, vol en complex, wat trouwens ook geldt voor de nog jonge Sylvaner 2014. Een toppertje is wat mij betreft de Pinot noir l’Etreinte 2012. De zeer kleine productie heeft een schitterende, krachtige rode wijn opgeleverd die heel wat aankan. Een goed en interessant wijnhuis, waar de jongste generatie in de persoon van Antoine (oenologisch ingenieur) nu al een grote inbreng heeft in het onderhoud van de wijngaarden, met name waar het gaat om natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van de chemische. We komen graag terug.

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

Jean Huttard

10, route des Vins

Zellenberg

 

 

www.alsace-jean-huttard.fr

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS