wachguy

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Guy Wach (domaine de Maronniers) -Andlau

laatste bezoek: voorjaar 2014

 

Deze familie Wach treedt de wijnwereld binnen in 1748; het zijn kuipers. En als je vaten maakt, waarom geen wijn. Dat doen ze sinds 1888. Het voortbestaan van het domein, dat zijn naam dankt aan de twee kastanjebomen die er in 1922 zijn geplant, staat in 1963, na het overlijden van Robert Wach, op het spel, maar zijn vrouw Fleurette redt de meubelen en draagt het domein later over aan zoon Guy.

 

Het domein omvat bijna 8 ha. Met daarin de drie Grand Cru’s van Andlau, de Kastelberg, de Wiebelsberg en de Moenchberg. Guy Wach is een van de kampioenen van de vieilles vignes, de oude stokken. Zijn Gewurztraminer vieilles vignes 2009 komt van stokken die 68 jaar oud zijn, en de stokken van zijn Riesling Grand Cru Kastelberg vieilles vignes 2008 dateren zelfs van 1920 ! Tijdens de ‘Grand Crus d’ Andlau se mettent à table’ (mei 2013) drinken we de Riesling Grand Cru Kastelberg vieilles vignes 2009. In vergelijking met de strakke en zelfs wat strenge Rieslings Kastelberg van bijvoorbeeld Durrmann en Gresser, heeft de wijn veel meer zoetige tonen. Overigens wel zeer aangenaam. De Riesling Grand Cru Wiebelsberg 2010 vertoont in z’n jeugdigheid al wel z’n grote potentie met exotisch fruit, mineraliteit en mooie zuurtjes.

 

Enkele van deze wijnen passeren ook weer het voetlicht bij een uitgebreider proefbezoek. De cave zit in een oud en mooi gerestaureerd pand. Ze kunnen er grote groepen ontvangen, maar voor twee liefhebbers is een gezellige bar ingericht. “Wijn is een mysterie, geen vaststaand recept”, geeft Marta aan als we tijdens het proeven van twee jaargangen van de Riesling Grand Cru Kastelberg grote verschillen ontwaren. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is vijftig jaar. Daar zweren ze bij. Eén van de mooie resultaten daarvan is de Sylvaner Séduction 2011 van 66 jaar oude stokken. Een mooie frisse wijn, met aanmerkelijk meer karakter en diepgang dan de gemiddelde Sylvaner in de Elzas.

 

 

 

terug naar ANDLAU

 

 

terug naar PROEF

 

Guy Wach

domaine de Maronniers

5, rue de la Commanderie

Andlau

 

 

www.guy-wach.fr

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS