pfister

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Domaine Pfister - Dahlenheim

 

Laatste bezoek: augustus 2016

 

Domaine Pfister

53, rue Principale

Dahlenheim

 

www.domaine-pfister.com

 

 

 

Een bezoek aan het domein van de familie Pfister staat al jaren op het programma, maar om onverklaarbare redenen komen we pas in 2016 in Dahlenheim over de vloer bij Mélanie. Zij behoort tot de nieuwe generatie wijnmakers die niet schromen om nieuwe wegen in te slaan, maar die ook respectvol de tradities voortzet. En ze springt als vrouwelijke wijnmaker natuurlijk ook in ’t oog; daar zijn er nog steeds niet heel veel van. In 2009 is ze betrokken bij de oprichting van de vereniging van vrouwelijke wijnboeren: de Femmes de Vins. Zij is voorzitter van een van de regionale subgroepen: les diVINes d’Alsace.

 

De wijngeschiedenis van de familie gaat terug tot 1780. Na de Tweede Wereldoorlog zorgt Alfred voor uitbreiding van het areaal en vernieuwingen in de wijnbouw. In 1946 begint Alfred met het zelf bottelen van een deel van zijn oogst. Het merendeel wordt dan overigens nog in vaten afgevoerd naar het nabijgelegen Scharrachbergheim. In 1972 neemt zoon André de leiding over en gaat pionieren in het biologisch werken. Hij is met name verantwoordelijk voor de uitbreiding tot de 10 ha. die het nu is, verdeeld over 40 percelen.

 

Van de drie dochters neemt de middelste, Mélanie, in 2006 de leiding over. Zij is de 8e generatie. In Dijon behaalt ze haar oenoloog-diploma. Zij krijgt een deel van haar training bij Zind-Humbrecht, maar werkt ook in de Bourgogne, Bordeaux en in Nieuw-Zeeland. Mélanie zet de huisstijl van droge wijnen voort, zoals haar voorvaderen die ook maakten. De wijnkaart is betrekkelijk klein. De (internationale) faam heeft voor hogere prijzen gezorgd, maar we staan zeer te genieten van zeer kwaliteitsrijke wijnen. Een zeer elegante Muscat van 100% Ottonel (Les trois Demoiselles – de drie zusjes) maakt indruk; de Pinot noir Rahn verraadt op nog jeugdige leeftijd een enorm potentieel. En in een oude bijna in onbruik geraakte traditie slaat de Cuvée 8 (omdat Mélantie de achtste generatie is) zeer aan, een assemblage van de vier nobele rassen, een echte Gentil.

 

Ondanks dat Mélanie ons meteen al waarschuwt dat ze weinig tijd heeft (een afspraak met een importeur is nakende) gaat het proeven zeer ontspannen en kunnen we toch twaalf wijnen proeven. Mooie wijnen, zeer goede sfeer. Gaan we vaker heen.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS