heywang

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

J. & H. Heywang - Heiligenstein

laatste bezoek: zomer 2011

 

Jean Heywang volgt in de jaren vijftig een opleiding aan het Lycée viticole in Rouffach en na enkele jaren her en der als hulpje te hebben gewerkt, begint hij voor zichzelf: met 1 hectare ! Hubert neemt eind 20ste eeuw de exploitatie van de inmiddels 7 hectare over van zijn vader. Zijn vrouw, Michelle, komt niet uit een wijnfamilie; ze werkte in de industriële sector. Vanaf 2002 doet ze volop mee. In dat jaar starten ze ook met biologisch werken. Sinds 2008 zitten ze in de overgang naar het volledig volgens biologische beginselen werken.

 

Ze maken mooie, wat heet, prachtige wijnen en niet alléén Kleveners. Maar we beschouwen ze inmiddels wel een beetje als onze “hofleverancier” als het om Kleveners gaat en daar gaat dus ook onze aandacht vooral naar uit. We zijn liefhebbers van de Klevener geworden, veelal redelijk droog, vaak rijk in geuren van bloemetjes en wit fruit en zacht en rond in de smaak, fruitig met aangename zuurgraad.

 

Heywang maakt daarnaast ook bijzondere Kleveners, zoals de Cuvée particulière. Daarvan kennen we de jaargangen 2003 (10,00), 2004 (4,30; 50 cl.) en 2007 (10,00), die met elkaar complexe en uitbundige geuren delen en een breed palet aan smaken, van exotisch fruit tot karamel, chocolade en ook dropjes. En als je jezelf echt wenst te verwennen, probeer dan de Klevener Concerto 2006 (14,70), een officieuze vendanges tardives (De Klevener kent geen officiële erkenning in de late oogst, maar deze had wel edele rotting). Zeer rijk en geuren van overrijp fruit, bloemetjes, mineraliteit, geconcentreerd met diverse zoettonen en een lange afdronk. Wij noemen dat een “jammie-wijn”.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

J. & H. Heywang

7, rue Principal

Heiligenstein

 

http://heywang.vins.free.fr

meer weten over het bijzondere verhaal van de Klevener de Heiligenstein ?

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS