dopffenirion

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Dopff & Irion - Riquewihr

laatste bezoek: zomer 2012

 

Een in alle opzichten sjieke wijnheer (boer durf je dan nauwelijks meer te zeggen). De familielijn gaat terug tot in de 16e eeuw. De familie is dan ‘gourmet’ René Dopff brengt het huis na de Tweede Wereldoorlog weer nieuw elan. Hij is ervoor verantwoordelijk dat ze hun 27 ha., waarvan een kwart tot de Grand Cru Sporen en de Grand Cru Schoenenbourg behoort, zodanig hebben verdeeld dat elk perceel aan één cépage is gewijd. Het meerendeel van hun productie bestaat uit Riesling; die staat ook aangeplant op de 8 ha. van de Les Murailles. Hun export bestrijkt 45 landen en tot hun vaste klanten rekenen ze niet alleen het Elysée, maar ook Buckingham Palace.

 

Het is dus met een zekere aarzeling en terughoudendheid dat we de proefkelder bij het kasteel betreden. Maar de ontvangst is hartelijk en voorkomend. We proeven 8 wijnen. Het merendeel is alleszins betaalbaar, maar springt er merkwaardig genoeg, gelet op z'n reputatie, kwalitatief niet echt uit.

 

Een opvallende wijn is zeker de Muscat 2009 (7,90), die de typische muscat-kenmerken combineert met aardse tonen en de bitterheid van walnootschilletjes. Wat mij betreft is de Tourelles 2006 Clos Château Isenbourg (22,00) een topper. In deze assemblage van de vier nobele rassen laat de Riesling zich het meeste gelden en dat levert een frisse, maar ook tamelijk complexe wijn op met o.a. citrus, grapefruit en honing; een genereuze wijn met finesse en molligheid. Maar de prijs weerhoudt me van grote aankoop. Ook de Pinot noir 2004 fût de chêne mag er zijn, een aparte wijn met dat specifieke karakter van een volle rode wijn, wol, leer, wild, tabak. Opvallend genoeg kost deze (slechts) 11,50.

 

terug naar RIQUEWIHR

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

 

Dopff & Irion

1, cours du Château

Riquewihr

 

www.dopff-irion.com

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS