stoll

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

François Stoll - Kaysersberg

laatste bezoek: zomer 2012

 

Zijn we toch heel wat keertjes in Kaysersberg geweest, maar deze wijnboer hebben we jarenlang niet opgemerkt. Hij zit ook net buiten de hoofdstraat. Maar we maken het verzuim goed, en we betreuren dat we Stoll niet eerder kenden. Een zeer joviale man (bij een later bezoek ontmoeten we zijn al even vrolijke vrouw), die honderduit kletst, niet alleen over de wijnen, maar ook over de door hem verafschuwde wijn-politiek en de volslagen onterechte belastingen.

 

De familie zit sinds 1767 onafgebroken in de wijnbouw. En ze doen meer. Zijn broer is burgemeester van Kaysersberg en François zelf is ook voorzitter van van “Noël à Kaysersberg”

 

Alle wijnen op de vrij kleine kaart zijn van een goede kwaliteit. Enkele wijnen springen er echt uit. Zijn Pinot blanc Clevner 2009 (4,50) is op het moment dat wij er zijn nog niet gebotteld, dus die proeven we uit het vat. Geurig en fruitig, met wit fruit, een vetje en een pepertje. Bij een later bezoek komt de Pinot blanc Clevner 2010 (4,70) gewoon uit de fles, maar de kwaliteit is stabiel.

 

Een uitschieter is ook de Gewurztraminer Noël 2008 (17,00), in december geoogst, maar geen edele rotting gehad. Desondanks in z’n molligheid een duidelijk VT-karakter. De Riesling Grand Cru Schlossberg 2009 (9,50) weet te overtuigen. Fris, grassig, mooie mineraliteit, rijp fruit en een klein pepertje maken het samen een aangename wijn.

 

We zijn overigens toeschouwers bij een grote moderniseringsslag. Tussen ons eerste en tweede bezoek hebben ze niet alleen hun etiketten volledig vernieuwd, maar ook hun etiketteringsmachine vervangen.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

terug naar KAYSERSBERG

 

 

François Stoll

19, rue Basse du Rempart

Kaysersberg

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS