yves

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Yves Amberg - Epfig

laatste bezoek: zomer 2014

 

Het is even zoeken, aan het einde van een dinsdagochtend (en ook de daaropvolgende vrijdag rijden we eerst nog verkeerd), want het domein van Yves Amberg ligt niet bepaald in de route. Maar als je het dan vindt, dan is het zeer de moeite waard. Een absolute aanrader. Yves Amberg is onze top-favoriet in de Elzas.

 

De heer des huizes is een zeer geestdriftig mens, die ons bij ons eerste bezoek alles wil laten proeven, ook al is de lunchtijd al lang aangebroken. Hij drinkt gezellig een glaasje mee en vertelt honderduit over zijn wijnen. Later begrijpen we, dat het ook wel een beetje bijzonder is, mensen uit Amsterdam die zomaar langskomen. Dat gebeurt maar weinig. De meeste van zijn klanten zijn vaste gasten, die eenmaal de weg wetend, keer op keer terugkomen. Welnu, daar horen wij inmiddels ook bij. Yves Amberg is een vast adresje.

 

Hoe vaak komt het voor dat je eigenlijk alle wijnen van een wijnboer wel wilt kopen, welnu, bij Yves Amberg is dat het geval. Z’n Pinot blanc 2007 Cuvée Victor (8,00) behoort tot het allerbeste dat we van dit druivenras ooit dronken en die van 2008 behoort tot dezelfde exceptionele categorie. Wat jammer dat hij de jaargang 2009 niet gemaakt heeft, omdat hij er te weinig geschikte goede druiven voor had. De Pinot blanc d’Epfig (2005, 2006 2008, 2009 van 4,70 tot 5,30) en de Pinot blanc Printemps (2007, 2008, beide 5,20) als ook de Pinot blanc vieilles vignes 2010 (5,60) horen ook bij de topcategorie van deze soort. Droog, fris, fruitig, met karakter. Heerlijk. Samen met Gresser uit Andlau (niet voor niets ook een van onze favorieten) vormt Yves de standaard voor Pinot blanc.

 

Bij al onze bezoeken is hij elke keer weer geestdriftig en gastvrij. Hij neemt alle tijd. En zijn ‘wijnkaart’ gaat veel verder uiteraard dan de Pinot blancs. De Rieslings zijn voortreffelijk. Ik ben als een baksteen gevallen voor zijn Riesling Cuvée Exceptionnelle 2007 (10,00), een wijn met alle kenmerken van een late oogst: subliem !

 

De Pinot noir vieilles vignes Kappentanz 2010 (6,00) belooft in al z’n jeugdigheid al een volle, fruitige en gebalanceerde wijn te worden. En de laatste keer, terwijl er naast het proeflokaal druk gewerkt wordt aan een nieuwe hal voor de vaten en de bottelingsmachine ( “tsja, wetgeving, hè”, zegt Yves dan), ontdek ik pas echt de Muscat Primevères 2010 (6,30), een mooie droge, karakteristieke muscat. En wat naast al deze uitstekende wijnen ook nog een (extra) reden voor een bezoek is, is de Gewurztraminer 2009 vieilles vignes (8,20), van zeer grote klasse.

En, weet je, al zijn wijnen, behalve de late oogstwijnen, blijven onder een tientje !

 

En dan te bedenken, dat Yves Amberg nog geen twintig jaar wijnboer is ! Hij komt niet uit een oud geslacht van wijnmakers, z’n opa was nog smid. Van de 12 ha. biologisch geteelde druiven gebruikt hij ongeveer een kwart voor de Riesling en ook een kwart voor de Gewurztraminer vieilles vignes. Eénvijfde van zijn productie is Crémant. Vader Roger (inmiddels 82 jaar), die er naast woont, houdt zich bezig met het maken van eaux de vie. Yves doet alleen wijn.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

terug naar EPFIG

 

 

Yves Amberg

19, rue Fronholz

Epfig

 

www.domaine-amberg.com

 

in augustus 2011 mogen we een middagje meehelpen met snoeien. We proberen niet al te veel schade aan te richten, maar dat valt niet mee, met de tegenstrijdige instructies van Yves en zijn vader.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS