mure

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

René Muré - Rouffach

laatste bezoek: zomer 2011

 

Soms is een wijnboer helemaal ‘joepie’; de sfeer, de wijnen, de verhalen, de geschiedenis. Alles valt dan samen in een bijzondere ervaring. Bij René Muré is dat zo. Je bent zo blij met die heerlijke wijnen, dat je zonder morren flink in de buidel tast om daar wat flessen van mee te nemen. In 1620 is Michel Muré de stichter van de dynastie, die inmiddels in René en zijn kinderen Véronique en Thomas z’n 11e en 12 generatie kent. Hun pronkstuk is uiteraard de Clos Saint Landelin (in 1935 verworven), die met z’n 15 ha. een groot deel uitmaakt van hun domein van in totaal 22 ha. Ze kopen daarnaast overigens van nog 25 ha. de druiven op.

 

Het proeven is een groot feest. Ik zal ze niet allemaal opnoemen, maar toch. Het begint al met de Crémant Prestige (10,70), gedeeltelijk op vat gerijpt en volgens het ‘solera-systeem’ van verschillende jaargangen geblend. De bekende verfijnde toastgeuren (van de autolyse) voeren je naar een fijne tintel met fruit en geroosterd brood; hij blijft fris, ook in de afdronk. Hij schenkt ook een gemeen goede Riesling Grand Cru Vorbourg 2007 (16,00), veel mineraliteit, sliertje petrol, peer, perzik, grassige ondertonen en een klein vetje. Vol en rond en toch prettig droog.

 

Wat je met een Sylvaner kan doen, proeven we ook. De Sylvaner “Oscar” 2007 Clos St. Landelin (17,00) heeft zich vermomd: met de geuren van rook en toast en de volle smaken van gedroogd fruit, waarin ook dat rokerige weer wat terugkomt, doet hij nog het meest denken aan een volwassen Pinot gris.

 

René Muré tast de grenzen van de regelgeving af, en passeert die ook regelmatig. Een Pinot noir, rijk, vol en intensief rood fruit in de geuren, rond, zacht en toch krachtig, een afgeronde tannine, met vanille en tabak, ja dat is zijn Pinot noir “V” 2009 (24,00), waarbij de ‘V’ staat voor Vorbourg, een Grand Cru gaard, maar de Pinot noir kent nu eenmaal geen Grand Cru aanduiding. We proeven deze wijn door bij kalfsvlees in cognac-saus en dan blijkt dat de Bourgogne-prijs geheel wordt geëvenaard door de Bourgogne-kwaliteit. In alle opzichten een perfecte wijn.

 

Hij maakt ook een tafelwijntje, althans dat staat op het etiket, een Vin de Table “V” (22,00), waarbij de ‘V’ staat voor 5 (van jaargang 2005). Je herkent de zuiveltonen van de malolactische gisting en je proeft een wijn die de frisheid van limoen en citroen fabelachtig paart aan tonen van fruit en zuivel. Rond en vet. Je zou zeggen, een Chardonnay (en nog een hele goede ook), maar dat kan niet, want de Chardonnay mag in de Elzas alleen gebruikt worden voor het maken van Crémant. Maar het is dus wel een Chardonnay, en omdat het niet mag, is het een tafelwijntje.

 

Bezoeken deze man !

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

oude wijnpers bij Muré

René Muré

83, route National

Rouffach

(afslag Westhalten)

 

www.mure.com

 

 

meer weten over de

Clos Saint-Landelin ?

 

je kan Muré ook bezoeken in

het centrum van Colmar

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS