aimé stentz

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Aimé Stentz -Wettolsheim

laatste bezoek: augustus 2015

 

 

In 1919 koopt Jacques Stentz de Auberge de l’Agneau en transformeert dat in de volgende jaren stapje-voor-stapje in een wijnhuis. Jacques wordt opgevolgd door Théophile, die een uitbreiding naar 4 ha. bewerkstelligt. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het domein flink uitgebreid (van 4 naar 12 ha.), vooral onder impuls van de naamgever van het domein, de derde generatie, Aimé. Hij en zijn vrouw Angèle gaan zelf bottelen en in de domein-uitbreiding richten ze zich ook op het aanbieden van alle druivenrassen van de Elzas.

 

De zonen Louis en Etienne nemen de leiding over in 1979. Vanaf 1980 richten ze zich uitsluitend op de wijnbouw. Tegenwoordig is het Marc die als 5e generatie de leiding heeft, maar de voorgaande generaties zijn nog volop actief, inclusief oma. Inmiddels hebben ze een kleine 15 ha. onder hun beheer. Van hun productie is ongeveer 25% Crémant. In hun ‘huisstijl’ richten ze zich op de productie van zo droog mogelijke wijnen. Sinds 2010 zijn ze gecertifieerd in biologisch werken.

 

Tot hun bezittingen hoort de Clos du Vicus Romain, bij toeval ontdekt in 1969 op het gebied van de Grand Cru Hengst. Bij onderhoud aan de wijngaarden stuit men op stenen muren, die de fundering blijken te zijn van een Romeinse ‘herberg’ uit de 1e of 2e eeuw. In 1994 komen ze met de eerste cuvée van de Clos du Vicus Romain.

 

Bij ons bezoek (augustus 2015) worden we hartelijk ontvangen door Aline Muller, die met aanstekelijk enthousiasme de wijnkaart aan ons presenteert. We nemen plaats in een soort van alkoof en Aline brengt telkens een paar flessen, vertelt daar wat over en laat ons dan geheel vrij in het inschenken, proeven en vergelijken van de wijnen. Met een eindresultaat van 25 wijnen hebben we uiteindelijk vrijwel alles kunnen proeven. Ik val zelf het meeste voor een van hun bijzondere wijnen, de Pinot noir 2012, die op de Grand Cru Hengst, op hun Clos du Vicus Romain, wordt verbouwd. Een statige wijn, vol, met tonen van wild en leer en fraai afgeronde tannines. Maar het merendeel van hun wijn is zeer aangenaam tot uitstekend. Dus zowel voor de sfeer als voor de kwaliteit een herhaal-adres !

 

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

Aimé Stentz

37, rue Herzog

Wettolsheim

 

 

www.vins-stentz.fr

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS