rieflé

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Domaine Rieflé - Pfaffenheim

laatste bezoek: voorjaar 2012

 

Sinds 1850 zitten zes generaties Rieflé in de wijnbouw. Tot hun bezittingen behoren onder andere de Grand Cru’s Zinnkoepflé en Steinert. Ook deze familie heeft een begin gemaakt met de overgang naar biologisch werken; voor 32 ha. zijn ze daar in 2011 mee begonnen. In oktober 2011 vormt Rieflé een alliantie met Seppi Landmann uit Soultzmatt. De 8½ ha. van laatstgenoemde zijn ondergebracht in het beheer van Rieflé, maar zijn wijnen worden wel apart gevinifieerd en blijven wel onder eigen naam en eigen stijl op de markt. De samenwerking krijgt in februari 2012 ook gestalte in een wel zeer late oogst van Gewurztraminer ten behoeve van de productie van ‘Vin de Glace’, een specialiteit van Seppi Landmann.

 

Inmiddels heeft de alliantie zich ook vertaald naar een gezamenlijke domein-naam: Domaine Rieflé-Landmann.

 

Soms heb je wijnen, die zich maar heel moeilijk laten kennen. Dat geldt bij ons bezoek hier (en later ook bij het doorproeven) voor hun Riesling Grand Cru Steinert 2008 (13,20). Droog, strak, fruitig, lang in de zuren, iets mineraal, kortom, een wijn naar mijn smaak, maar toch, hij is ook nogal streng en vertoont metaalachtige karaktertrekjes. Een lastige wijn, beslist geen allemansvriend.

 

Veel toegankelijker en heel mooi zijn de Pinot gris van het huis. De Pinot gris Grand Cru Steinert 2008 (16,00) schijn ik nog wel 10 jaar te kunnen laten liggen. Dat gaat niet lukken, want met een neusje, waarin het typerende rokerige zich mengt met toast en versgebakken brood en een uitgebalanceerde smaak van fris en rijp fruit en prachtig lange zuren, is deze wijn nu al schitterend. De Pinot gris Grand Cru Zinnkoepflé 2009 (17,20) is ook een klasse apart. Na een wat bescheiden neus openbaart zich een complexe interessante wijn met karamel, honing, zoutjes, rijp fruit en mooie zuren.

 

 

terug naar PROEF

 

Domaine Rieflé

7, rue du Drotfeld

Pfaffenheim

 

www.riefle.com

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS