de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
snuiven, slurpen en spugen
verslagen van onze proefbezoekjes
domaine viticole de Colmar -Colmar
laatste bezoek: augustus 2015
Het is Crétien Oberlin, de in de Elzas wereldberoemde ampélograaf, die het domein in 1895 sticht. Het gemeentelijke domein groeit tot 28 ha. aan wijngaarden. Het domein raakte echter in financiële problemen, wat uiteindelijk in oktober 2011 leidt tot een overname door Arthur Metz. Maar voor de argeloze bezoeker aan Colmar is daarvan niets te merken. Het gemeentelijke domein vent met grote trots zijn prestigewijnen uit van de Clos Saint-Jacques (10½ ha.) en van de Hospices Civils de Colmar (3½ ha.). Opmerkelijk is dat de wijngaarden zo ongeveer in Colmar liggen, dus niet op de hellingen van de Vogezen. Normaal kijkt men een beetje neer op de wijnen uit de vlakte, maar het domaine Viticole de Colmar produceert diverse mooie wijnen tegen alleszins redelijke prijzen.
Je kan de cave bezoeken in de Rue du Stauffen, maar je kan ook terecht in de winkel in het centrum van Colmar. Wij hebben – in 2015 – geprofiteerd van de mini-Foire-aux-vins in de gewelven van het oude douane-kantoor (Koïffhus), waar de wijnproducenten van Colmar elkaar afwisselen in het presenteren van hun wijnen. In een gemoedelijke sfeer hebben we er veertien wijnen gedronken, waarvan met name de Crémants (Crémant brut Riesling en Crémant brut Bartholdi) indruk maakten. Maar ook de Gentil Hospices de Colmar en de Riesling Grand Cru Florimont 2012 konden ons bekoren. Dus ja, vaker bezoeken.
Chrétien Oberlin (1831-1915) begint in 1857 het wijnbouwinstituut in de buurt van Colmar. (Het Oberlinsches Institut). Hij richt zich op de aanplant en veredeling van druivensoorten. In 1904 heeft hij al bijna 1200 soorten. De bekendste zijn de Oberlin-Noir druif, een kruising van de Amerikaanse Vitis Riperia en de Gamay Noir ( deze druif was goed bestand tegen de druivenluis en de ziekte valse meeldauw) en de Goldriesling, een kruising van Riesling en Courtillier Musqué Précoce. De laatste is in de Elzas niet meer aanwezig. Je vindt nu nog wel wijnen van deze druif in het Duitse Sachsengebied. Ongeveer 12 ha. wijnbouwgrond is er mee beplant. Verder kom je de Goldriesling ook tegen in Spanje, Hongarije, Italië, Brazilië en in Nieuw Zeeland.
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS