hartje-pinotgris

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

onze hartendieven: PINOT GRIS

 

De Pinot gris is in potentie de meest gastronomische van de Elzaswijnen. Hij past zich moeiteloos aan bij allerlei verschillende gerechten, zelfs bij een wildschotel kan hij zich staande houden. De vendanges tardives zijn soms wel erg volomptueus, maar bij foie gras gaat dat heel goed, kan ik je verzekeren.

 

Dat gezegd zijnde; onze favoriete Pinot gris zijn:

 

♫ Pinot gris Grand Cru Sonnenglanz 2008 sélection grains nobles

Bott-Geyl (Beblenheim)

opmerkelijk fris in neus en mond, de botrytis-zoetjes zijn intens maar er

jubelen frisse fruittonen door een ietwat vettig jasje heen. Elke slok

openbaart weer nieuwe smaaksensaties

♫ Pinot gris 2011

Léon Beyer (Eguisheim)

deze wijn dronken we bij het menu bij Philippe Bohrer (Rouffach)

bij alle gerechten toont hij zich in een andere, maar passende gedaante;

een gastronomische alleskunner

♫ Pinot gris Grand Cru Rangen 2007 (20,00)

Bruno Hertz (Eguisheim)

in kleur, geur en smaak biedt hij een late-oogst-karakter, maar dat is

ingepakt in frissigheid met oxidatieve vermoedens

♫ Pinot gris lieu-dit Altenbourg 2012 (31,00)

domaine Weinbach (Kientzheim)

dropjes, gekonfijt fruit, sinaasappelmarmelade, frisse zuurtjes, vol, breed,

complex, iets chocolade

♫ Pinot gris cuvée Elise 2010 (5,35 - 37½ cl)

Materne Haegelin (Orschwihr)

van veel markten thuis; lekker fris met mango-tonen bij foie gras; bij

blauwe kaas wordt ie weelderiger, iets zoeter, met krentjes

♫ Pinot gris Schieferberg XXL 2008 (7,30)

Marie-Claire & Pierre Borès (Reichsfeld)

voor een Pinot gris opmerkelijk mineraal met veel exotisch en citrusfruit

die vooral tot hun recht komen bij scherpe kazen

♫ Pinot gris 2005 sélection grains nobles (31,00)

Roth (Soultz)

zoetjes en zuurtjes houden elkaar in een innige omhelzing, met een briesje

aan petrolimpressies is hij de perfecte gezel van foie gras; een goddeloos

goede wijn

 

 

 

 

 

terug naar HARTENDIEVEN

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS