de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
onze hartendieven: PINOT GRIS
De Pinot gris is in potentie de meest gastronomische van de Elzaswijnen. Hij past zich moeiteloos aan bij allerlei verschillende gerechten, zelfs bij een wildschotel kan hij zich staande houden. De vendanges tardives zijn soms wel erg volomptueus, maar bij foie gras gaat dat heel goed, kan ik je verzekeren.
Dat gezegd zijnde; onze favoriete Pinot gris zijn:
♫ Pinot gris Grand Cru Sonnenglanz 2008 sélection grains nobles
Bott-Geyl (Beblenheim)
opmerkelijk fris in neus en mond, de botrytis-zoetjes zijn intens maar er
jubelen frisse fruittonen door een ietwat vettig jasje heen. Elke slok
openbaart weer nieuwe smaaksensaties
♫ Pinot gris 2011
Léon Beyer (Eguisheim)
deze wijn dronken we bij het menu bij Philippe Bohrer (Rouffach)
bij alle gerechten toont hij zich in een andere, maar passende gedaante;
een gastronomische alleskunner
♫ Pinot gris Grand Cru Rangen 2007 (20,00)
Bruno Hertz (Eguisheim)
in kleur, geur en smaak biedt hij een late-oogst-karakter, maar dat is
ingepakt in frissigheid met oxidatieve vermoedens
♫ Pinot gris lieu-dit Altenbourg 2012 (31,00)
domaine Weinbach (Kientzheim)
dropjes, gekonfijt fruit, sinaasappelmarmelade, frisse zuurtjes, vol, breed,
complex, iets chocolade
♫ Pinot gris cuvée Elise 2010 (5,35 - 37½ cl)
Materne Haegelin (Orschwihr)
van veel markten thuis; lekker fris met mango-tonen bij foie gras; bij
blauwe kaas wordt ie weelderiger, iets zoeter, met krentjes
♫ Pinot gris Schieferberg XXL 2008 (7,30)
Marie-Claire & Pierre Borès (Reichsfeld)
voor een Pinot gris opmerkelijk mineraal met veel exotisch en citrusfruit
die vooral tot hun recht komen bij scherpe kazen
♫ Pinot gris 2005 sélection grains nobles (31,00)
Roth (Soultz)
zoetjes en zuurtjes houden elkaar in een innige omhelzing, met een briesje
aan petrolimpressies is hij de perfecte gezel van foie gras; een goddeloos
goede wijn
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS