zindhumbrecht

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Zind-Humbrecht – Turckheim

 

Laatste bezoek: augustus 2016

 

Zind-Humbrecht

4, route de Colmar

Turckheim

 

www.zindhumbrecht.fr

 

 

 

 

Jullie weten dat ik een zwak heb voor de kleine wijnboeren in de Elzas, ploeterend in een lange familietraditie, werkend voor een veelal vooral locale markt, en dan toch met veel passie en doorzettingsvermogen mooie wijnen makend voor zeer redelijke prijzen. Maar dat weerhoudt ons er niet van om ook zeer te genieten van de beroemde wijnmakers in de Elzas, zoals bijvoorbeeld Humbrecht. Een hele grote mijnheer, Olivier Humbrecht. De bekendste, meest beroemde wijnmaker van de Elzas, die wereldwijde faam geniet. In 2006 wordt hij door het Amerikaanse blad ‘Wine Spectator’ uitgeroepen tot Winemaker of the Year. In 1988 is hij de eerste Fransman, sterker nog, de eerste vasteland-Europeaan, die de titel Master of Wine behaalt.

 

En dan te bedenken dat we tijdens het Fête du Pays de Brand in Turckheim (in 2011) aan een barretje op straat gezellig een glaasje Riesling staan te drinken, een Riesling van Zind-Humbrecht. “Lekker, hè”, zegt de man naast ons, “inderdaad, heel lekker, eh, .. mijnheer Humbrecht” ….

 

De samenvoeging van de families Zind en Humbrecht vindt plaats in 1959. Beide families hebben dan al een eeuwenlange wijngeschiedenis achter de rug, de Zind’s in Winzenheim, en de Humbrecht’s in Gueberschwihr. Vader Léonard is een van de aanvoerders van de (kleine) groep Elzasser wijnboeren, die in de jaren zestig een offensief inzet om de kwaliteit van de wijn te verhogen. Léonard Humbrecht voert een radicale verlaging van de opbrengsten van de wijngaarden door in een tijd, dat het gebruikelijk was 100 of meer hectoliter per hectare te produceren. Ook is hij een van degenen die strijdt voor de introductie van de Grand Cru wijngaarden.

 

Vandaag de dag leidt Olivier een grote, moderne onderneming, met 85% export naar alle uithoeken van de aarde. Ze werken sinds 1998 volledig biodynamisch in hun 40 ha. Dat betekent onder andere dat ze uitsluitend natuurlijke mesten gebruiken in de wijngaarden en in de wijnkelders slechts natuurlijke gisten aanwenden. De persing gaat ook heel geleidelijk, evenals de fermentatie. Tot hun bezittingen horen o.a. de beroemde Clos Saint Urbain (Rangen), de Clos Windsbuhl (Hunawihr), Grand Cru Goldert, Grand Cru Hengst, Grand Cru Brand en de Clos Jebsal.

 

Zind-Humbrecht introduceerde in de Elzas de 1-5-index, waardoor je als consument onmiddellijk weet op je met een droge (1) of met een zoete (5) wijn te maken hebt. Helaas heeft dat geen algemene navolging gevonden; het zou het leven van een wijnliefhebber een stuk eenvoudiger maken. In de huisstijl herken je de voorkeur voor de natuurlijke stijl van een wijn zonder dat het vakmanschap van de wijnmaker verwaarloosd wordt. Een hintje zuurstof bij de wijnen geeft levendigheid en jeugdigheid en – opmerkelijk voor een biodynamische wijnmaker – ze voegen wel degelijk een heel klein beetje sulfiet bij de wijn (niet teveel uiteraard, want daar krijg je maar hoofdpijn van), omdat een onmisbare bijdrage is voor de stabliteit van de wijn en het bewaarpotentieel sterk verbetert.

 

Het fraaie onderkomen aan de weg van Turckheim naar Colmar heeft een bescheiden entrée, je zou er zomaar aan voorbij rijden. Zind-Humbrecht verzorgt op afspraak begeleide proeverijen. In het verleden zijn we al eens zomaar binnengevallen, maar toen waren we net te laat. In alle vriendelijkheid kregen we een paar glazen wijn en kochten uiteraard enkele flesjes, maar ons echte bezoek danken we aan de introductie van Victor Roth, die in augustus 2016 een ‘privé-audiëntie’ regelt met Jolene Hunter. Zij verzorgt een tour door en bij het bedrijf en daarna volgt een zeer uitgebreide kennismaking met de wijnen van jaargang 2014. In alle opzichten een indrukwekkende en memorabele kennismaking, vrolijk, plezierig, ontspannen, informatief en met een enorme passie voor het vak en het vakmanschap.

 

Jolene heeft een hele rij flessen voor ons klaargezet. Met uitzicht op de kelder heeft het iets imposants, alsof je bent toegelaten tot een soort van heiligdom. Maar Jolene relativeert dat met vrolijke en deskundige begeleiding. Neemt niet weg, dat het vanaf de eerste Zind (70% Cardonnay, 30% Auxerrois) zo indrukwekkend is, dat ik nauwelijks aan het maken van proefaantekeningen toekom. Alhoewel alle wijnen een eigen verhaal verdienen en ik die niet genoemde dus tekort doe, springen voor mij vooral de Riesling Clos Windsbuhl (in 1987 verworven wijngaard die klein Siberië wordt genoemd, omdat het relatief koud is en dus langere rijping nodig is), de zeer geconcentreerde Riesling GC Rangen Clos Saint Urbain, de Pinot gris Rotenberg (terroir naast de Hengst) en de fenomenale Gewurztraminer Grand Cru Hengst.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS