de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
snuiven, slurpen en spugen
verslagen van onze proefbezoekjes
Albert Mann - Wettolsheim
laatste bezoek: zomer 2012
Domaine Albert Mann is ontstaan door het samengaan van twee wijnfamilies, die van Mann (sinds begin 17e eeuw) en die van Barthelmé (vanaf 1654). Tegenwoordig bestieren de broertjes Maurice en Jacky Barthelmé, met hun respectievelijke vrouwen Marie-Claire en Marie-Thérèse de 21 ha., verdeeld over zo’n 100 percelen, verspreid over 8 gemeenten. Daarvan is 6 ha. Grand Cru: Pfersigberg, Furstentum, Steingrubler, Schlossberg en Hengst. Het domein werkt volgens de biologische beginselen; sinds 2008 zelfs volledig bio-dynamisch.
Bij Albert Mann ontdekken we voor het eerst dat Pinot blanc ook lekker rond, vettig en mollig kan zijn. Hun Pinot blanc en barrique 2004 (11,50) en 2006 (12,50) zijn excellent: complex, boterig, lichte houttonen; een zeer gastronomische wijn. Ze maken overigens ook een indrukwekkende Pinot noir, onder andere van hun Clos de la Faille. Een beetje bij toeval hebben we lange tijd niet echt uitgebreid bij hun geproefd, maar ook nu al is dit een van onze favorieten. En we zijn niet de enigen. Door de Revue des Vins de France worden ze in 2012 erkend als ‘vigneron de l’année’.
En als we dan op bezoek gaan voor een uitgebreide proeverij, beginnen we met een grote teleurstelling. Zowel de Pinot blanc en barrique als de Pinot noir Clos de la Faille zijn uitverkocht. Dat laatste is helemaal erg; die hebben we namelijk gedronken (en er intens van genoten) bij het beroemde drie-sterren-restaurant van chef Haeberlin, Auberge de l’ Ill, in Illhausern. Verdorie. Nou, dan toch maar welgemoed proeven. Hun beroemdheid is inmiddels in de prijzen zichtbaar geworden. Ze zijn beslist niet goedkoop. Maar we krijgen wel waar voor ons geld. Een prachtige Riesling cuvée Albert 2011 (18,00) onder andere. Veel mineraliteit en wat mestig in de neus, openbaart hij zich in de smaak als een ronde, zachte wijn, waarin citrusfruit, vooral sinaasappel herkenbaar is.
Heel bijzonder is de Riesling Grand Cru Schlossberg l’ Epicentre 2011 (60,00), uit het hart van deze Grand Cru, een officieuze grains nobles, waarvoor slechts vele uitroeptekens tellen.
Als klap op de vuurpijl blijkt het aan het einde – na wat telefonische ruggespraak – toch mogelijk nog twee flesjes van de Pinot noir Clos de la Faille 2010 (28,00) te kopen, waarmee we wat afsnoepen van de voorraad die ze apart houden voor de Auberge de l’ Ill. Die gaan thuis in het geheime kastje.
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS