de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
snuiven, slurpen en spugen
verslagen van onze proefbezoekjes
Klipfel - Barr
laatste bezoek: zomer 2013
De oorsprong van de familie Klipfel ligt rond 1600. In 1824 sticht Martin Klipfel het domein. Louis Klipfel, die ook burgemeester van Barr is, introduceert, samen met z’n vader, in 1921 de eerste flessen Vendanges Tardives en Sélection de Grains Nobles in Barr. Ze zijn vooruitstrevend gebleven. In 1984 zijn ze een van de eersten die de Pinot noir op hout laten rijpen. De Rouge de Barr is daarvan het resultaat. De familie beheert nu 40 ha., waarvan 18 Grand Cru. Ook de beroemde Clos Zisser behoort -sinds 1830- tot hun bezittingen. De leiding is sinds 1982 in handen van Jean-Louis Lorentz. Maar de dochters Marie en Anne-Sophie draaien al volop mee.
Gevoel voor geschiedenis hebben ze ook. In hun oenotheek liggen wijnen van zeer oude jaargangen. De oudste dateert van 1919. Alhoewel ze 20% van de productie exporteren hebben ze “op het hoekje” veel aanloop. Naar verluid wel zo’n 20.000 bezoekers per jaar, die niet alleen komen proeven en de kelders bekijken, maar die ook een bezoekje brengen aan het Musée de Vin, dat de familie heeft ingericht.
Deze wijnfamilie heeft een speciaal plekje in ons wijnhart. In 2002 was dit een van de eerste adresjes, waar we de 'ontdekking van de hemel' begonnen. Ze hebben een opmerkelijke prijsstelling. De gewone wijnen zijn wat aan de dure kant en de bijzondere wijnen zijn betrekkelijk goedkoop. Het kan bij het proeven aan ons liggen, maar veel van hun wijnen vinden we wat aan de harde kant, zodat complexiteit en finesse zich niet aan ons openbaren. Dat treft vooral de Rieslings, zowel die van de Grand Cru Kastelberg als die van de Grand Cru Wiebelsberg vallen ons tegen. Maar opmerkelijk genoeg onttrekken de Gewurztraminers zich volledig aan die malheur. De Gewurztraminer Grand Cru Kirchberg de Barr Clos Zisser 1995 (20,00) is een schitterende zachte, volle en rijpe wijn met krentjes, honing, exotisch fruit en nog wat mineraliteit. Die van 2009 (16,00) vertoont in z'n jeugdigheid toch al veel finesse en elegantie: roosjes, lychees en een klein pepertje.
De wijn die Hitler en Goebbels niet dronken:
In 1946 bezoekt generaal Pershing, een van de leiders van de Amerikaanse sectie van de bezettingsmacht in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, de cave van de familie Klipfel. Hij bestelt 600 flessen van de Gewurztraminer 1943, die naar de Verenigde Staten moeten worden verscheept. Waarom juist deze wijn ?
Welnu, bij het doorzoeken van de bunkers onder de Kanselarij hebben Amerikaanse troepen deze flessen ontdekt en die smaken uitstekend. Hitler en Goebbels zijn er niet aan toegekomen te genieten van de wijn, die in 1944 was aangeschaft in Colmar.
Helaas onthult het verhaal niet of ze er in Washington toen al ijsblokjes bij deden …
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS