herzog

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Emile Herzog - Turckheim

laatste bezoek: zomer 2014

 

Kijk, dat is nu waarom ik zo gepassioneerd ben over de Elzaswijnen. In hetzelfde stadje, Turckheim, waar niet alleen een grote coöperatie gevestigd is maar waar ook een van de grootste namen uit de Elzas wijnwereld gevestigd is (Zind Humbrecht), bezoeken we Anne-Marie Herzog-Bastien, weduwe van Emile. Zij is een van de kleinste wijnboeren van de Elzas zijn, met slechts 1,6 ha. En dan nog verdeeld over 7 percelen!

 

De wijnlijn gaat terug tot in de 17e eeuw, maar in de 19e en de 20ste eeuw (phylloxera en twee Wereldoorlogen) raken de gaarden nogal in de versukkeling. Totdat Emile in de jaren zeventig besluit om de percelen te herbeplanten. In 1976 bottelen ze de wijn voor het eerst onder eigen naam.

 

Ze komt net terug van boodschappen doen en we zijn van harte welkom in de achterkamer. Ze voert geen uitgebreide wijnkaart, een computer is nog nergens te bekennen en ze heeft slechts een web-site, omdat haar zoon daarvoor zorgt. Maar het ene na het andere pareltje komt tevoorschijn. Van haar Riesling Grand Cru Brand 2008 (12,70) weet ik nu al zeker, dat die de rest van m’n drinkende leven tot mijn favorieten zal behoren. Mooi droog, mineraal, perzik, peertjes, schitterende lengte en mooi in de zuren. En de Pinot gris 2008 Talweg (7,60), ook fantastisch, rokerig, gedoofd houtskool, rijp fruit en een beetje ‘sous-bois’.

 

Ze schenkt ook enkele uitstekende Gewurztraminers, waarvan ik er eentje tot studiewijn verhef: de Gewurztraminer 2003 Herrenweg (7,60). Het was een zeer hete zomer toen, die voor een snelle rijping en dus een sterke concentratie zorgde. Officieel werd het toegestaan de wijnen wat aan te zuren met wijnsteenzuur (maar dat hebben ze niet gedaan). Gevolg: een explosieve geur en een zeer geconcentreerde smaak, die roosjes en exotisch fruit onthult, wat citroen, geroosterd brood en – denk ik toch – lycheepitten. Het is geen gemakkelijke wijn, geeft z’n geheimen niet zomaar prijs; kan nog lang liggen volgens Anne-Marie. Vandaar: een studiewijn.

 

De wijnkelder is feitelijk een halfondergrondse garage. Je kan je kont niet keren, maar op de een of andere manier functioneert het allemaal wel. En een prijzen en onderscheidingen die ze in de wacht sleept. Het is een waar wonder !

 

Het spreekt vanzelf dat je zo'n bijzondere ervaring wilt herhalen. In de zomer van 2013 komt het er weer van. Na een toevallige ontmoeting tijdens het Fête au Pays du Brand gaan we weer langs voor een proefbezoekje. Er is weinig veranderd. Met hulp van haar zonen Etienne en Jean-Philippe in de weekenden produceert Anne-Marie nog steeds indrukwekkende wijnen tegen nog steeds zeer redelijke prijzen. De ontvangst is allerhartelijkst en we kletsen heel wat af. Het voelt eigenlijk meer als een bezoek aan een geliefde tante dan een bezoek aan een wijnboer. Met dien verstande, dat we bij het afscheid wel diverse doosjes prachtwijnen inladen.

 

terug naar TURCKHEIM

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

Emile Herzog

28, rue du Florimont

Turckheim

 

www.vins-emile-herzerzog.com

 

Anne-Marie en zoon Etienne, tijdens Fête au Pays du Brand (2013)

 

Studiewijn: over de top

 

Ja, helaas kan dat ook gebeuren. Neem je een interessante wijn mee, de Gewurztraminer 2003 Herrenweg, blijkt hij bij de nadere studie over de top te zijn.

 

'k Heb hem zelf eens geprobeerd, meegenomen naar het 'proefclubje', maar de conclusie was eensluidend: over de top. De bittertjes van de lychee-pitten hadden zeer de overhand gekregen, terwijl de geur nog wel steeds veelbelovend bleef.

Jammer.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS