de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
snuiven, slurpen en spugen
verslagen van onze proefbezoekjes
Cave vinicole de Pfaffenheim, Gueberschwihr et environs - Pfaffenheim
laatste bezoek: zomer 2013
In 1957 richten enkele wijnboeren in Pfaffenheim de coöperatie van Pfaffenheim op. Hun eerste oogst van zo’n 40 ha. halen ze in 1959 binnen. In 1960 richten wijnboeren in het nabijgelegen Gueberschwihr ook een coöperatie op. In 1968 besluiten de twee coöperaties te fuseren, waarmee de krachten van ongeveer honderd wijnboeren worden gebundeld. Inmiddels is de Cave uitgegroeid tot een samenwerkingsverband met 230 leden en 250 ha. aan wijngaarden. Daarin zitten percelen op vijf Grand Cru’s, de Goldert, de Hatschbourg, de Steinert, de Vorbourg en de Zinnkoepflé.
Ze voeren dus een uitgebreide wijnkaart, waarop ook diverse interessante assemblages staan. Daarvan drinken we tijdens de Foire aux Vins in Guebwiller (mei 2013) de Black Tie 2009. Dat is een blend van 40% Riesling en 60% Pinot gris, die de levendige mineraliteit en frisse fruitigheid van de Riesling combineert met de rokerigheid en de vetjes van de Pinot gris. Een uitstekende terraswijn die je zonder problemen kan doordrinken.
Tijdens ons latere bezoek aan de Cave proeven we tien wijnen, die grotendeels prettig zijn geprijsd. De wijnen die er voor ons echt uitspringen zijn de Riesling Tommeries 2007 Clos Château Isenbourg, die z’n mineraliteit omhult met fluweelzacht fruit en fijne zuurtjes, en de Pinot noir La Griffe du Diable 2009, een volle en krachtige alleskunner.
Onder hetzelfde dak als dat van de Cave zetelt “Châteaux & Terroirs”, het handelsvehikel voor de wijnen van de Clos Château Isenbourg. Het komt niet vaak voor in de Elzas, dat een wijndomein is getooid met een château-aanduiding. Dit kasteel ligt in Rouffach. Het wijndomein van 5 ha. is geheel ommuurd en vormt dus één volledige clos. De Romeinen hadden op de heuvel al een nederzetting. De naam van het kasteel kan ontleend zijn aan Eisenburg, als verwijzing naar ijzer, of aan Isisburg, een verwijzing naar een van oorsprong Egyptische en later ook door de Romeinen gekoesterde godin. In de zevende eeuw schenkt de Merovingische koning Dagobert het kasteel en de andere bezittingen bij Rouffach aan de bisschop van Straatsburg. In 1974 werd het verbouwd tot een tamelijk luxueus hotel-restaurant.
château en clos d'Isenbourg
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS