klevenerverhaal

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

het verhaal van de Klevener van Heiligenstein

 

Volgens Pierre Galet (Cépages et vignobles de France) is de Savignin rose identiek aan de Traminer die tot einde 19e eeuw op ruime schaal staat aangeplant in de Elzas. Rond 1850 wordt die vervangen door de Gewurztraminer, de aromatische variant van de Traminer, behalve in de omgeving van Heiligenstein waar de Traminer zich onder de naam ‘Klevener de Heiligenstein’ weet te handhaven.

 

De herkomst van de Traminer blijft een raadsel. Er zijn verschillende gedachten over. Z’n zeer oude oorsprong wordt vanaf 1500 bevestigd door ampélografische werken uit Duitsland. Volgens sommige auteurs zou de Traminer afstammen van een Grieks ras, volgens anderen zou hij uit Italië komen. Ook Tirol wordt genoemd. Aangetoond is dat de Traminer lange tijd geteeld is langs de Boven Rijn en in de Pfalz. Hieronymus Bock verwijst in zijn Kräuterbuch (1551) naar Traminer (of Savignin rose) in de Elzas en de Kleber in de omgeving van Wissembourg.

 

In 1742 worden Heiligenstein – fel verdedigd door burgemeester Ehrhard Wantz – en drie buurtdorpen geconfronteerd met een langdurig proces over het eigendom van de gronden die bekend staan als Auboden. Dat weten de dorpen te winnen. In aansluiting hierop geeft het schepencollege van Straatsburg aan Heiligenstein toestemming om Klevener aan te planten in de eigen wijngaarden van de stad.

 

In zijn werk ‘Notices historiques et topographiques sur les vignes et vins d’Alsace’ (1828) onderscheidt Jean-Louis Stolz verschillende Traminers in de Elzas: de Feurigrothe (of Edelklevener) en de Blassrothe (rode Klevener). In zijn ‘Ampélographie Rhénane’ (1852) maakt hij melding van de teelt van Roth-klaevener in Heiligenstein, Gertwiller, Goxwiller en Mittelbergheim.

 

Een decreet van 30 juni 1971 definieert de regionale subappelation Klevener de Heiligenstein. Het decreet is aangevuld met dat van 4 februari 1997, dat de grenzen van de productiezone heeft vastgelegd. Zodoende hebben alleen wijnen van de Savignin rose uit percelen in de gemeenten Bourgheim, Gertwiller, Goxwiller, Heiligenstein en Obernai recht op de appélation d’origine contrôlée Vin d’Alsace of Alsace, gevolgd door Klevener de Heiligenstein

 

In de wijngaard vertoont het gedrag van de Savignin rose veel overeenkomsten met dat van de Gewurztraminer, alhoewel hij minder gevoelig lijkt te zijn voor bloesemuitval (Coulure). De bodem van de productiezone bestaat uit grote kiezelstenen, zand en klei. Het terroir ligt op het zuiden en zuidwesten, op een hoogte van 200 tot 300 meter. De droge en vrij arme bodem met klei en zand zorgt voor een natuurlijke beperking in de opbrengst van de Klevener

 

terug naar HEYWANG

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS