de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
snuiven, slurpen en spugen
verslagen van onze proefbezoekjes
Cave Vinicole du Vieil Armand - Soultz-Wuenheim
laatste bezoek: zomer 2013
In 1958 vormen wijnboeren uit deze streek onder impuls van Bernard Muller een coöperatie. De naam Vieil Armand ontlenen ze aan de Franse naam voor de nabijgelegen top van de Hartmannswillerkopf, waar langdurige en bloedige veldslagen werden uitgevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met een kleine honderd aangesloten boeren, samen goed voor zo'n 140 ha. en een jaarlijkse productie van ongeveer 11.000 hectoliters, is Vieil Armand een van de kleinere coöperaties in de Elzas. Ze werken volgens de Lutte Raisonnée, de lichtste vorm van biologisch werken. De Crémant vertegenwoordigt ongeveer een derde deel van hun productie. Hun vestiging, officieel gemeente Soultz, ligt tegenover het dorp Wuenheim. Deze coöperatie heeft ook een wijnmuseum ingericht.
We proeven bij ons eerste bezoek (in 2008) onder andere de Pinot blanc Clos de la Tourelle 2007, die net een week op fles is en dus nog wel wat rust kan gebruiken. Verder vallen de Pinot blanc 2008 en de Sylvaner 2005 in de smaak. We plannen onze vervolg-bezoekjes daarna begin augustus, als Vieil Armand zijn Portes Ouvertes organiseert. Misschien is het het mooie weer, of de uitstekende sfeer, maar zeker is het ook de kwaliteit van de wijnen die maakt dat we elke keer met de nodige doosjes wijn vertrekken. Al speelt de 10% korting die tijdens deze dagen wordt gegeven ook beslist een rol.
Ze hebben een uitgebreide collectie, met de Grand Cru Ollwiller en het binnen de Grand Cru grenzen gelegen Château Ollwiller als blikvangers. De Clos de la Tourelle is een van hun pronkstukken. Op deze clos staat uitsluitend Pinot blanc aangeplant, die grotendeels gebruikt wordt voor de productie van Crémant. Maar hij komt ook als stille wijn op de markt. De Pinot blanc Clos de la Tourelle behoort beslist tot de besten in zijn soort in de Elzas. De wijnkaart verraadt ook dat de coöperatie van veel wijngaarden in dit zuidelijke deel van de Elzas de druiven verwerkt. Er zijn in dit gebied maar weinig zelfstandige wijnboeren. Zo kom je de Cuvée Soultz, de Cuvée Wuenheim en de Cuvée Uffholtz tegen.
Hun Pinot noir mag er trouwens ook zijn. Zowel de Pinot noir Château Ollwiller als de Pinot noir Wattwiller bieden in de verschillende jaargangen die we dronken diepte en rijkdom. Het zijn krachtige wijnen met veel rood en zwart fruit, wildtonen en afgeronde tannines. Uitstekend.
Sinds 2013 brengen ze ook een koosjere wijn op de markt. De Riesling Cacher 2012 is bij ons laatste bezoek nog maar één maand op fles en de jeugdigheid spettert dan ook het glas uit. Het is een mooie droge Riesling die nog wel enkele jaren mag liggen.
Portes Ouvertes in 2012 en 2013
De herdenkingsplaats werd na het einde van de Eerste Wereldoorlog opgericht. De strijd om de heuveltop, de Hartmannswillerkopf, begon in 1914 en duurde de hele oorlog door. Duizenden slachtoffers vielen voor luttele meters terreinwinst. Een plaats waar je de totale zinloosheid van de oorlog ervaart.
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS