de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
onze hartendieven: RIESLING
De Riesling wordt beschouwd als de koning van de Elzaswijnen. Dat is voor een Vergeten Koningin natuurlijk zeer verleidelijk. De Riesling heeft de gave om uitdrukking te geven aan het terroir en dat maakt dat geen Riesling dezelfde is. Wij houden van een droge, strakke, strenge Riesling met verfijnde mineraliteit die je een hele avond, of je er nu bij eet of niet, plezier schenkt. De Riesling vendanges tardives is in opkomst. Die heeft als groot voordeel dat hij frisse zuren toevoegt aan de zoetige rijpheid van de wijn.
Dat gezegd zijnde; onze favoriete Rieslings zijn:
♫ Riesling Meywihr 2011 (9,00)
André Tempé (Ammerschwihr)
Werd laat geoogst, maar geen vendanges tardives
vol en intens met frissigheid van citrusfruit, een hint van zout, zeer apart;
gaat excellent bij salade, blauwe kaas en Munster; bij wildpaté toont hij
iets meer zoetigheid
♫ Riesling Grand Cru Wiebelsberg vieilles vignes 1998 en 2000 (18,50)
Rémy Gresser (Andlau)
Gresser laat zijn wijnen (heel) lang rusten alvorens ze te bottelen (die van
2000 was bijvoorbeeld pas in het voorjaar van 2012 op fles gegaan)
mineraal, ietsje petrol, droog en fris, rozijntjes, gekonfijt fruit, maar ook
dropjes en honinghinten, complex
♫ Riesling 2011 cuvée Domaine (5,75)
J.P. Barthel (Bernardvillé)
fris en droog met enthousiaste mineraliteit en vuursteen en rijp fruit;
prettig om door te drinken, maar hij overleeft ook glansrijk een pittige
tomatensoep
♫ Riesling Grand Cru Goldert 2008 (9,60)
Bernard Humbrecht (Gueberschwihr)
na een bescheiden neus volgt een droge, zachte wijn, waarin het citrusfruit
(citroen) in bedwang wordt gehouden door een boterige vettigheid; hij
toont een veelzijdige gastronomische kwaliteit, bij paté toont hij z'n
citroentjes, bij blauwe kaas is hij vooral fris en bij zuurkool komt z'n
aaibare kant tot z'n recht. Excellent.
♫ Riesling Fruehmess 2010 (6,60)
Léon Faller (Itterswiller)
geuren van gebrande nootjes en toast en sliertjes boerderij; aangenaam en
breed in de smaken, prettige zuren die 'm goed gezelschap maken bij
crudité's en paté
♫ Riesling Grand Cru Muenchberg Reserve 2004 (10,00)
Léon Faller (Itterswiller)
mooie mineraliteit, wit en exotisch fruit, boterige vetjes geven een smeuïg
gevoel en hij laat zich van z'n beste kant zien bij een Munster kaas
♫ Riesling Grand Cru Schlossberg 2009
domaine Weinbach (Kientzheim)
fris, droog, kruidig, peertjes, limoen, citroen; veel finesse en in de lange
afdronk openbaren zich nog dropjes en chocolade
♫ Riesling Nadelpfad vieilles vignes 2008 (8,75)
Hubert Reyser (Nordheim)
bloemig, kruidig, peer, perzik, mineraliteit, frisheid van gras en hooi, klein
boterig vetje
♫ Riesling Bollenberg 2009 (12,50)
Valentin Zusslin (Orschwihr)
een droge majestueuze riesling, trots en eigenzinnig, maar niet te beroerd
om zich dienstbaar op te stellen jegens droge worst, gerookte forel en
andere lekkere hapjes
♫ Riesling Clos Liebenberg 2006 (18,50)
Valentin Zusslin (Orschwihr)
een kreupelige houtimpressie, zwemen van paddenstoel, fruitig en filmend
en toch een frisse mineraliteit die het uitstekend doet bij garnalen &
mayonaise en dan zelfs een beetje spritzigkeit toont
♫ Riesling Schieferberg 2007 Plaisir vendanges tardives (15,60)
Marie-Claire & Pierre Borès (Reichsfeld)
toffee, kruidigheid, honing, karamel, veel rijp fruit; bewijst moeiteloos z'n
klasse bij foie gras en Munster, laat chocolade ontluiken bij blauwe kaas
en is in mooie harmonie met chocolade. Hij is ook een galante compagnon
van de Brunost, de Noorse bruine geitenkaas met sterke karamelsmaak
(alleen vinden maar weinig mensen de Brunost lekker)
♫ Riesling Jubilee 2007 (30,34)
Hugel (Riquewihr)
volle en complexe smaken die onherkenbaar over elkaar tuimelen in
elegante buitelingen, in een lange afdronk pepert de wijn de papillen en
biedt meteen soelaas met de verse vetheid van een boterkoek
♫ Riesling sélection grains nobles 2009 "S" (180,00)
Hugel (Riquewihr)
hier past slechts gewijde stilte. Wetend dat dit mijn budget te boven gaat
voel ik mij bevoorrecht deze godendrank dan toch tenminste te hebben
kunnen proeven
♫ Riesling 2006 sélection grains nobles (28,50 - 50 cl)
Maison Zimmer (Riquewihr)
mineraliteit, nougat, chocolade, honing en nog veel meer complexe
smaken; een beest van een wijn
♫ Riesling Mittelbourg 2011 (7,20)
Roth (Soultz)
droog, fris fruitig, subtiel mineraal, iets floraal en een zuchtje pepertjes,
toegankelijk maar zeker spannend
♫ Riesling Grand Cru Brand 2008 en 2011 (13,50)
Herzog (Turckheim)
droog, mineraal, fruitig (vooral perzik en peer), mooi in de zuren en een
indrukwekkende lengte
♫ Riesling 2010 Heimbourg
Zind-Humbrecht
na een complexe neus met mest, nougat en toast openbaart zich een heel
frisse wijn met kleine prikkeltjes en zuurtjes van appel en peer
♫ Riesling Bruderbach 2012 Clos des Frères (10,50)
Etienne Loew (Westhoffen)
rijpe zuren, grapefruit, droog, appeltjes, gekonfijt fruit, zacht en
toegankelijk en ook nog eens de galante partner bij gerookte forel en
gedroogd vlees
♫ Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten 2012 (17,00)
Etienne Loew (Westhoffen)
frisse, prikkelende hooi-neus; droog, rond en zacht zalvend, vriendelijke
zuurtjes, fluwelen mondgevoel, mineraliteit met zacht rijp fruit, kleine
vetjes en laurier, die zich zeer gastronomisch toont bij gerookte zalm en bij
gedroogd vlees
♫ Riesling Grand Cru Schlossberg 2011 l' Épicentre (60,00)
Albert Mann (Wettolsheim)
een officieuze grains nobles
en diep ontroerd stamelde hij: prachtig, prachtig, prachtig
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS