de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn
onze hartendieven: PINOT NOIR
In de Middeleeuwen stond de Elzas vooral bekend om z'n rode wijn. Dat is tegenwoordig wel anders. De Pinot noir biedt vrijwel uitsluitend licht verteerbare fruitige wijnen met een rosé-karakter. Beetje gekoeld is dat in de zomer zeker aangenaam, maar niet spannend. Gelukkig zijn er steeds meer wijnboeren die houtgelagerde stevige en robuuste wijnen maken die de eeuwenoude traditie tot eer strekken.
Dat gezegd zijnde; onze favoriete Pinot noirs zijn:
♫ Pinot noir 2009 barrique (13,20)
domaine Hering (Barr)
zacht met lichte tannines, in het rode fruit overheersen de kersen; een
mooie pure wijn met enige vurigheid die een uitstekende gezel is voor een
boeuf bourguignon met mosterdsaus en gebakken aardappeltjes
♫ Pinot noir 2008 fût de chêne (7,50)
J.P. Barthel (Bernardvillé)
een zwaargewicht met de zwoeligheid van wild, leer en steenkool in een
zachte tannine die in de lange afdronk fris en fruitig blijft. Bij de biefstuk
met mosterdsaus en gebakken aardappeltjes doet hij het uitstekend en
toont dan nog vanille en tabak er bij. Zou vast nog wel wat kunnen liggen
♫ Pinot noir 2010 vieilles vignes (8,45)
Koeberlé-Kreyer (Rodern)
steenkool, vol in rood fruit (vooral kersen), zacht en zuiver met hintje van
zoetige vanille; mag nog wel even blijven liggen
♫ Pinot noir "V" 2008 (24,00)
René Muré (Rouffach)
rijke en volle wijn met intens rood fruit, rond en krachtig, vanille, tabak en
afgeronde tannines; doet zich bij kalfsvlees in cognacsaus voor als een ware
Bourgogne
♫ Rouge Saint-Léonard 2009 (7,50)
domaine l' Ancien Monastère (Boersch-Saint Léonard)
veel rood fruit die zacht gestoofd lijkt met een kleine suggestie van hout en
vanille, die opleeft bij eten, mooi met vanilletonen bij paté, zacht en rond
bij blauwe kaas, krachtig bij kalfsvlees in cognacsaus; iets schuchterder bij
biefstuk in rodewijnsaus
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED
PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS